Općina Dvor

SAOPĆENJE ZA JAVNOST – ZBRINJAVANJE RADIOAKTIVNOG OTPADA

 Dana  24.04.2020 održana je 27. sjednica Općinskog Vijeća Općine Dvor na kojoj sam upoznao vijećnike sa dva dopisa od Fonda za financiranje razgradnje NEK.

Prvi dopis sam dobio 06.04.2020 u kojem nas informiraju o preuzimanju vojarne Čerkezovac od Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Drugi dopis sam dobio 22.04.2020. godine u kojem nas pozivaju da predložimo jednog člana u Povjerenstvo za provođenje postupka javne nabave i to za: istražne radove za sticanje potpunog uvida u geološki sastav lokacije; usluge mjerenja prirodne radioaktivnosti okoline, odnosno utvrđivanje nultog stanja prirodne radioaktivnosti područja Čerkezovac i općine Dvor te izrade projektne dokumentacije, sigurnosnih analiza i studije utjecaja na okoliš-.

Vijećnici se nisu izjašnjavala, o sadržaju dopisa. Kroz raspravu ponovili smo naš poznati stav, da smo protiv zbrinjavanja radioaktivnog otpada na području općine Dvor. Istaknuto je da je to državni projekt i da se ne poštuju dva osnovna načela, transparentnost i uključenost lokalne zajednice u postupku zbrinjavanja radioaktivnog otpada koji je sama država uvela. Zadnjim činom, o preuzimanju vojarne Ćerkezovac od vojske u vrijeme izvanrednog stanja, pokazali su koliku su im bitna ta dva načela i koliko je bitan stav građana  i Općine Dvor u cijelom ovom procesu iako  je stvorena klima da ključ u cijelom ovom procesu drži lokalna zajednica, što ne odgovara stvarnom stanju. Činom preuzimanja, pokazalo se da postupak ide svojim tokom i da se na svaki način pokušava ignorirati otpor građana ne birajući  sredstva. Isto tako, pokušavaju nas uključiti u nebitne postupke a bitni se prešućuju.

           Problem je što ovaj proces predugo traje, preko četrdeset godina i nema razlike u pristupu političkih elita ovoj temi u ova četiri desetljeća. Uključuju se mnogi političari i pojedini stručnjaci, političari daju lažna obećanja a malobrojni stručnjaci to pokušavaju lijepo upakirati.

Svjedoci smo, zadnjih pet godina mnogih rješenja koja su  pojedini političari  iznosili, mnogih obećanja, prosvjeda kao i mnogi podjela i optužbi. Nove tehnologije omogućuju,  da će te priče, ali i konkretna djela,  trajno ostati zabilježeno i uvijek dostupna. Da je od tih mnogobrojnih rješenja i obećanja samo mali dio sproveden u djelo, Čerkezovac ne bi više bio jedina lokacija u Hrvatskoj za odlaganje radioaktivnog otpada. Nažalost nije, ova tema je sredstvo za ostvarenje cilja, a cilj opravdava sredstvo i sve je tome podređeno. To je dovelo do loše klime i podjele među građanima, iako imamo isti stav –  ne  radioaktivni otpad u Dvoru.

Kao i do sada, ovaj nametnutu postupak vodim transparentno prema  građanima općine Dvor. Sve informacije i dopise koje dobijem po pitanju radioaktivnog otpada, dostavljam Vijeću i objavljujem na službenim stranicama. Tako će biti i dalje. Stav o zbrinjavanju radioaktivnog otpada na području općine Dvor, donijelo je Vijeće, i građani na zborovima građana. Sve ostale odluke na ovu temu , Vijeće je donijelo jednoglasno. Cijela dosadašnja nametnuta procedura i donesene odluke protiv naše volje, čin su zakona jačega, većih političkih centara moći i interesnih grupa.

           Naš stav je jasan, ne želimo radioaktivni otpad na području općine Dvor. Taj stav zastupam u ime građana i u svoje ime. Tako i postupam u cijelom ovom postupku. Koristim sve mogućnosti koje mogu koristiti i ukazujem  na štetnost ove odluke.

Dvor, 27.04.2020.

                                                                                                                                                                                                                                            Općinski načelnik

 Nikola Arbutina

Sudjelovanje u provedbi postupka javne nabave.pdf

Preuzimanje bivše VSK Čerkezovac na uporabu – dostavlja se, na znanje.pdf

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support