Općina Dvor

PROGRAM DRUŠTVENO KORISNOG RADA – PRVI REZULTATI

Ovim putem želimo lokalnu zajednicu i širu javnost upoznati s prvim rezultatima provođenja programa društveno korisnog rada na području općine Dvor.

Programske aktivnosti započele su 10.12.2015. u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Centar za socijalnu Hrvatska Kostajnica zaposlio je 4 koordinatora društveno korisnog rada. Dva koordinatora zaposlena su u Podružnici Dvor ovog Centra te obavljaju poslove koordinacije na području Općine Dvor što obuhvaća suradnju s lokalnom samoupravom, organizacijama civilnog društva, mjesnim odborima, radno sposobnim, odnosno djelomično radno sposobnim korisnicima zajamčene minimalne naknade, te bavljenje drugim pitanjima vezanim za sudjelovanje u radovima za opće dobro bez naknade.

Centar za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica, Podružnica Dvor, u mjesecu travnju 2016. godine broji 92 radno i djelomično radno sposobna korisnika zajamčene minimalne naknade, od kojih 73 korisnika sudjeluje u radovima za opće dobro bez naknade. Od početka provođenja programa društveno korisnog rada, korisnici su odradili 15 radnih akcija na području Dvora koje uključuju: čišćenje nogostupa i parkinga, čišćenje ulica, parka i kružnog toka, sadnju cvijeća na kružnom toku, čišćenje u prostorijama Udruge umirovljenika, uređenje dvorišta Dječjeg vrtića Sunce, te čišćenje drugih javnih površina.

U svakoj akciji u mjestu Dvor i okolnim naseljima sudjelovalo je 13 korisnika, dok je drugih 13 korisnika sudjelovalo u radovima u prostorijama ŠNK Podovi Dvor te u obilasku starijih i nemoćnih, što ukupno broji 26 korisnika koji sudjeluju u radovima za opće dobro. Korisnici zajamčene minimalne naknade koji su udaljeniji od Dvora od 3 do 23 kilometra, obavljali su rad za opće dobro u mjestu stanovanja na način da su obilazili i pomagali starijim i nemoćnim osobama. To ukupno broji 47 korisnika iz 18 mjesta sa područja Općine Dvor. Koordinatori u Podružnici Dvor radne akcije i sve aktivnosti društveno korisnog rada organizirali su u suradnji s predstavnicima Općine Dvor, DvorKom d.o.o, ŠNK Podovi Dvor, Udrugom umirovljenika Općine Dvor i Dječjim vrtićem „Sunce“.

Kroz razgovor s primateljima društveno korisnog rada, starijim i nemoćnim osobama doznaje se da su isti vrlo zadovoljni s pomoći koju dobivaju te izražavaju veliku zahvalnost. Nadalje kroz svakodnevni rad i organizaciju akcija stanovnici Dvora izražavaju zadovoljstvo samim izgledom zajednice i reakcijama sugrađana. Korisnici zajamčne minimalne naknade zadovoljni su jer iza svake radne akcije ostavljaju vidljive promjene na bolje i uredan okoliš.

Neke od radnih akcija bile su:

  • Uređenje prostorija Udruge umirovljenika Općine Dvor. Očišćena je stara kuglana a smeće je odvezeno u suradnji i po dogovoru s DvorKom d.o.o. Korisnici su u radnoj akciji odradili 6 sati društveno korisnog rada.

  • Čišćenje cesta i parkinga od kamenčića i sadnja cvijeća na kružnom toku
  • Uređenje dvorišta dječjeg vrtića Sunce

[widgetkit id=”6″ name=”Program DKR 2016″]

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support