Općina Dvor

IZLOŽBA “OSJETI ZAVIČAJ”

Izložba umjetničkih fotografija autora IGORA CVETOJEVIĆA postavljena je u izložbenom prostoru Knjižnice i čitaonice Dvor 1. srpnja 2009. godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dsci0005

Autor izložbe je Dvorjanin koji sada živi i radi u Beogradu i veoma je emotivno vezan za svoje rodno mjesto i zavičaj. To je i pokazao ovom izložbom kojom je kao amater nastupio na etno festivalu krajem svibnja 2009. godine u Gornjem Milanovcu (Srbija) gdje je bio veoma zapažen.

Fotografije zbirke originalnog naslova izložbe "DOŽIVJETI ZAVIČAJ" nastale su u proljeće 2009. godine na području naše općine (ŽIROVAC, GORIČKA, ZRIN), a prikazuju drvene kuće koje su zbog autentičnosti i karakterističnog graditeljskog izgleda, neobične arhitekture i ljepote bile veoma zanimljive mnogobrojnim posjetiteljima etno festivala. Isto tako veliki interes pokazali su posjetitelji i za fotografije s originalnim pokućstvom, drvenim predmetima i raznim pomagalima koja su korištena u seoskim domaćinstvima.

Velik broj drvenih kuća je i danas u funkciji, a Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, na zadovoljstvo svih nas, želi ih zaštititi i spriječiti od propadanja, prodaje i izmještanja s naše općine financijskom potporom i stručnom pomoći konzervatorskog odjela štiteći kulturnu baštinu ovog kraja.

Autor izložbe, čije će fotografije krasiti izložbeni prostor Knjižnice do 1. listopada 2009. godine, je u popratnom propagandnom materijalu između ostalog napisao:

 "ZAVIČAJ SVATKO OD NAS IMA. NEKAD SE ZAVIČAJU IDE U POSJETU, A NEKAD ON DOÐE NAMA."

Dio ljepote svog zavičaja, na koji je autor izuzetno ponosan, uspio je prenijeti i u susjednu zemlju.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support