Općina Dvor

U KNJIŽNICI I ČITAONICI DVOR OTVORENA IZLOŽBA “PRAVOSLAVNE CRKVE NA BANIJI”

Izložbu "PRAVOSLAVNE CRKVE NA BANIJI" je 03.04.2008. godine u 13,00 sati otvorio njezin autor mr.sc. Filip Škiljan. Riječ je, zapravo,  o veoma mladom, ambicioznom i uspješnom čovjeku zaposlenom  u Arhivu Srba u Hrvatskoj koji je osnovan od Srpskog narodnog vijeća. Osim toga piše knjige i bavi se istraživačkim radom. Do sada je napisao knjigu Kulturno-historijski spomenici Korduna, a knjigu Kulturno-historijski spomenici Banije, koja će sadržavati sve kulturne znamenitosti regije, bit će tiskana u rujnu s tim da će, po obećanju autora, prva promocija biti u Knjižnici i čitaonici Dvor.

Otvorenju izložbe prisustvovali su mnogi ugledni i važni gosti naše i susjedne općine. Naime, na veliko zadovoljstvo djelatnica Knjižnice, čin otvaranja su uveličali: načelnik općine, donačilnik, pročelnica za društvene djelatnosti, predstavnici srpske nacionalne manjine, svećenici: dvorski i kostajnički, župnik Župe divuške, predstavnici O.Š. Dvor te mnogi drugi. Gošća iz konzervatorijskog odjela iz Siska također je svojim dolaskom obradovala prisutne.

U kratkom i odmjerenom obraćanju autora izložbe gosp. Filipa Škiljana prisutnim gostima moglo se saznati nešto više o postojećim pravoslavnim crkvama na Baniji, ali isto tako i o onim koje su , nažalost, porušene a bile su velika kulturna vrijednost. Bilo je riječ i o tome koliko je veliko bogatstvo što na prostorno malom području regije postoje različite kulture i sakralni objekti: pravoslavne crkve, katoličke crkve i džamije.

Nakon toga je uslijedilo razgledanje izložbe koja će biti u Knjižnici i čitaonici Dvor mjesec dana, točnije do 01.05.2008. godine.a može se posjetiti svaki radni dan od 7,30-15,30 sati.

 

 

dsci000812.jpg
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support