Općina Dvor

O vukovima na području Općine Dvor

Vukovi su na dvorskom području ove godine zaklali  153 ovce

DVOR – Ovčarima u dvorskom kraju samo ove godine vukovi su zaklali 153ovce. Zato su se  općinski čelnici dogovorili o sastanku sčlanovima državnog povjerenstva za praćenje populacije velikih zvijeri.

Na sastanak su pozvani i oštećeni, uglavnom ovčari,predstavnici lovačkog društva, poljoprivredne zadruge tepredsjednici mjesnih odbora na najugroženijim područjima. Stručnjaci suupozorili kako na dvorskom području postoje pogodna mjesta za vučjastaništa,  ali zadnji vuk je ondje ustrijeljen1953. godine.

U drugom dijelu članovi povjerenstava odgovarali su na pitanja pozvanihgrađana.

Vuk je zaštićena životinja, ali teret očuvanja i razmnožavanja tih zaštićenih zvijeri uglavnompada na nas,  stočare. Ako je vuk zaštićen i trebanam svima, pa i onima u Zagrebu, neka se taj teret ravnomjerno podijeli- rekao je  Pero Cvetanović.

Istaknuo je kako odšteta nije odgovarajuća. Ako vuk,primjerice, zakolje kozu, stočar dobije 600 kuna. Ne računa sevrijednost mlijeka i sira koju je stočar izgubio usmrćivanjem koze -upozorio je  Cvetanović, koji ima oko 120 koza. Odgovor je bioda dobiva stimulaciju po grlu.

Cvetanović mu je uzvratio kako stočari na područjima nakojima  nema vukova također dobivaju stimulaciju 100 kuna. Iostali seljaci su upozoravali na probleme i da su im nanesene golemeštete. 

Članovi povjerenstva  isticali sukako stoka mora biti ograđena i čuvana. Na pitanja koliko tokošta odgovor je bio  kako se može dobiti donacija,ali vezana je uz broj grla.

Izvor: Vecernji.hr / Autor Jakob IVANKOVIĆ / 27.11.2007.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support