Izložba umjetničkih fotografija autora IGORA CVETOJEVIĆA postavljena je u izložbenom prostoru Knjižnice i čitaonice Dvor 1. srpnja 2009. godine.

dsci0007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dsci0005

Autor izložbe je Dvorjanin koji sada živi i radi u Beogradu i veoma je emotivno vezan za svoje rodno mjesto i zavičaj. To je i pokazao ovom izložbom kojom je kao amater nastupio na etno festivalu krajem svibnja 2009. godine u Gornjem Milanovcu (Srbija) gdje je bio veoma zapažen.

Fotografije zbirke originalnog naslova izložbe "DOŽIVJETI ZAVIČAJ" nastale su u proljeće 2009. godine na području naše općine (ŽIROVAC, GORIČKA, ZRIN), a prikazuju drvene kuće koje su zbog autentičnosti i karakterističnog graditeljskog izgleda, neobične arhitekture i ljepote bile veoma zanimljive mnogobrojnim posjetiteljima etno festivala. Isto tako veliki interes pokazali su posjetitelji i za fotografije s originalnim pokućstvom, drvenim predmetima i raznim pomagalima koja su korištena u seoskim domaćinstvima.

Velik broj drvenih kuća je i danas u funkciji, a Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, na zadovoljstvo svih nas, želi ih zaštititi i spriječiti od propadanja, prodaje i izmještanja s naše općine financijskom potporom i stručnom pomoći konzervatorskog odjela štiteći kulturnu baštinu ovog kraja.

Autor izložbe, čije će fotografije krasiti izložbeni prostor Knjižnice do 1. listopada 2009. godine, je u popratnom propagandnom materijalu između ostalog napisao:

 "ZAVIČAJ SVATKO OD NAS IMA. NEKAD SE ZAVIČAJU IDE U POSJETU, A NEKAD ON DOÐE NAMA."

Dio ljepote svog zavičaja, na koji je autor izuzetno ponosan, uspio je prenijeti i u susjednu zemlju.