Izložbu "PRAVOSLAVNE CRKVE NA BANIJI" je 03.04.2008. godine u 13,00 sati otvorio njezin autor mr.sc. Filip Škiljan. Riječ je, zapravo,  o veoma mladom, ambicioznom i uspješnom čovjeku zaposlenom  u Arhivu Srba u Hrvatskoj koji je osnovan od Srpskog narodnog vijeća. Osim toga piše knjige i bavi se istraživačkim radom. Do sada je napisao knjigu Kulturno-historijski spomenici Korduna, a knjigu Kulturno-historijski spomenici Banije, koja će sadržavati sve kulturne znamenitosti regije, bit će tiskana u rujnu s tim da će, po obećanju autora, prva promocija biti u Knjižnici i čitaonici Dvor.

Otvorenju izložbe prisustvovali su mnogi ugledni i važni gosti naše i susjedne općine. Naime, na veliko zadovoljstvo djelatnica Knjižnice, čin otvaranja su uveličali: načelnik općine, donačilnik, pročelnica za društvene djelatnosti, predstavnici srpske nacionalne manjine, svećenici: dvorski i kostajnički, župnik Župe divuške, predstavnici O.Š. Dvor te mnogi drugi. Gošća iz konzervatorijskog odjela iz Siska također je svojim dolaskom obradovala prisutne.

U kratkom i odmjerenom obraćanju autora izložbe gosp. Filipa Škiljana prisutnim gostima moglo se saznati nešto više o postojećim pravoslavnim crkvama na Baniji, ali isto tako i o onim koje su , nažalost, porušene a bile su velika kulturna vrijednost. Bilo je riječ i o tome koliko je veliko bogatstvo što na prostorno malom području regije postoje različite kulture i sakralni objekti: pravoslavne crkve, katoličke crkve i džamije.

Nakon toga je uslijedilo razgledanje izložbe koja će biti u Knjižnici i čitaonici Dvor mjesec dana, točnije do 01.05.2008. godine.a može se posjetiti svaki radni dan od 7,30-15,30 sati.

 

dsci000412.jpg

 

dsci000812.jpg