Dana  24.04.2020 održana je 27. sjednica Općinskog Vijeća Općine Dvor na kojoj sam upoznao vijećnike sa dva dopisa od Fonda za financiranje razgradnje NEK.

Prvi dopis sam dobio 06.04.2020 u kojem nas informiraju o preuzimanju vojarne Čerkezovac od Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Drugi dopis sam dobio 22.04.2020. godine u kojem nas pozivaju da predložimo jednog člana u Povjerenstvo za provođenje postupka javne nabave i to za: istražne radove za sticanje potpunog uvida u geološki sastav lokacije; usluge mjerenja prirodne radioaktivnosti okoline, odnosno utvrđivanje nultog stanja prirodne radioaktivnosti područja Čerkezovac i općine Dvor te izrade projektne dokumentacije, sigurnosnih analiza i studije utjecaja na okoliš-.

Vijećnici se nisu izjašnjavala, o sadržaju dopisa. Kroz raspravu ponovili smo naš poznati stav, da smo protiv zbrinjavanja radioaktivnog otpada na području općine Dvor. Istaknuto je da je to državni projekt i da se ne poštuju dva osnovna načela, transparentnost i uključenost lokalne zajednice u postupku zbrinjavanja radioaktivnog otpada koji je sama država uvela. Zadnjim činom, o preuzimanju vojarne Ćerkezovac od vojske u vrijeme izvanrednog stanja, pokazali su koliku su im bitna ta dva načela i koliko je bitan stav građana  i Općine Dvor u cijelom ovom procesu iako  je stvorena klima da ključ u cijelom ovom procesu drži lokalna zajednica, što ne odgovara stvarnom stanju. Činom preuzimanja, pokazalo se da postupak ide svojim tokom i da se na svaki način pokušava ignorirati otpor građana ne birajući  sredstva. Isto tako, pokušavaju nas uključiti u nebitne postupke a bitni se prešućuju.

           Problem je što ovaj proces predugo traje, preko četrdeset godina i nema razlike u pristupu političkih elita ovoj temi u ova četiri desetljeća. Uključuju se mnogi političari i pojedini stručnjaci, političari daju lažna obećanja a malobrojni stručnjaci to pokušavaju lijepo upakirati.

Svjedoci smo, zadnjih pet godina mnogih rješenja koja su  pojedini političari  iznosili, mnogih obećanja, prosvjeda kao i mnogi podjela i optužbi. Nove tehnologije omogućuju,  da će te priče, ali i konkretna djela,  trajno ostati zabilježeno i uvijek dostupna. Da je od tih mnogobrojnih rješenja i obećanja samo mali dio sproveden u djelo, Čerkezovac ne bi više bio jedina lokacija u Hrvatskoj za odlaganje radioaktivnog otpada. Nažalost nije, ova tema je sredstvo za ostvarenje cilja, a cilj opravdava sredstvo i sve je tome podređeno. To je dovelo do loše klime i podjele među građanima, iako imamo isti stav -  ne  radioaktivni otpad u Dvoru.

Kao i do sada, ovaj nametnutu postupak vodim transparentno prema  građanima općine Dvor. Sve informacije i dopise koje dobijem po pitanju radioaktivnog otpada, dostavljam Vijeću i objavljujem na službenim stranicama. Tako će biti i dalje. Stav o zbrinjavanju radioaktivnog otpada na području općine Dvor, donijelo je Vijeće, i građani na zborovima građana. Sve ostale odluke na ovu temu , Vijeće je donijelo jednoglasno. Cijela dosadašnja nametnuta procedura i donesene odluke protiv naše volje, čin su zakona jačega, većih političkih centara moći i interesnih grupa.

           Naš stav je jasan, ne želimo radioaktivni otpad na području općine Dvor. Taj stav zastupam u ime građana i u svoje ime. Tako i postupam u cijelom ovom postupku. Koristim sve mogućnosti koje mogu koristiti i ukazujem  na štetnost ove odluke.

Dvor, 27.04.2020.

                                                                                                                                                                                                                                            Općinski načelnik

 Nikola Arbutina

Sudjelovanje u provedbi postupka javne nabave.pdf

Preuzimanje bivše VSK Čerkezovac na uporabu - dostavlja se, na znanje.pdf