Općina Dvor

DAN OPĆINE DVOR

Povodom Dana Općine Dvor, 21. rujna – Međunarodni dan mira, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Dvor. Iz poznati razloga, COVIDA 19 sjednica je održana bez uzvanika i gostiju.

Predsjednik Vijeća, Stjepan Buić čestitao je Dan Općine i obrazložio da smo se odlučili da ove godine obilježimo bez uzvanika, moramo voditi brigu o sigurnosti u našem Dvora, zdravlje je na prvom mjestu. Kratko je posjetio o broju i sadržaju sjednica, donesenim odlukama, zaključcima i programima.

Načelnik, Nikola Arbutina čestitao Dan Općine, te zaželio da slijedeće godine proslavljamo u boljem ozračju. Podsjetio je da je COVID – 19 došao u našu općinu, u Dom zdravlja. Epidemija, ova ili slična posebno je opasna u sredinama kao što je naša, velik broj stanovništva starije životne dobi i upućenost jednih na druge.

Poslovanja Općine, ove godine prati nas smanjeni izvorni prihodi, smanjeno financiranja projekata od strane države i nedostatak EU natječaja. To je rezultat, da ove godine imamo manje kapitalnih projekata realiziranih ili započetih u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče izdvajanja za održavanje komunalne infrastrukture, izdvajanje za školstvo, sport te kulturu ostalo je na istom iznosu kao u proteklim godinama. Davanja prema građanstvu ostala su ista: financiraju se radne bilježnice, školska prehrana i van nastavne aktivnosti za djecu osnovne škole. Za srednju školu. sufinancira se cijena mjesečne karte, razlika koju ne pokriva država, te financira se dolazak učenika kući koji školu pohađaju van mjesta prebivališta. Osigurane su stipendije za studente u iznosu od 8.400 kn godišnje za sve koji imaju uvjete. Financiramo opremanje novorođenčadi te troškove stanovanja za građane lošijeg imovinskog stanja. Za sugrađane starije životne dobi, osigurali smo i dodatni projekt ZAŽELI na godinu dana koji će provoditi Crveni križ. Osigurali smo sufinanciranje programa vezanih za poljoprivredu.

U ovoj godini ugovoreno je projekata u vrijednosti od 14.003.962,70 kn

Izradili smo projekte za narodni period kako za EU natječaje tako i za nacionalna sredstva. Za izgradnju novih vodovoda, pročistača otpadnih voda, uređenje cesta, koncepcijsko rješenje sanacija gubitaka vode, rekonstrukcija javne rasvjete, rekonstrukcija kulturnog centra, izgradnja mrtvačnice, uređenje parka te programe: Potpora socijalno ranjivim obiteljima i egzistencijalno ugroženim i Potpora zapošljavanju i samozapošljavanju.

Za realizaciju programa i projekata u narednom periodu treba osigurati Intervencijski plan za naše područje, kao dodatni izvor financiranja naših projekata. Isto tako, trebaju nam  omogućiti  veću apsorpciju evropskih sredstava. Osiguravanjem većih mogućnosti i sredstava možemo izgrađivati i uređivati infrastrukturu i biti nosioci razvoja.

Ove godine Dan Općine obilježavamo, bez gostiju, uzvanika te ostalih sadržaja, vezani za ovaj dan. Planirana sredstva za obilježavanje Dana Općine donirati ćemo Domu zdravlja Sisak, Ispostava Dvor i Osnovnoj školi Dvor, u iznosu po 10.000,00 kn.

Na kraju načelnik se zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji projekata.

PREUZMITE PREZENTACIJU: prezentacija DAN OPĆINE DVOR



Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support