Općina Dvor

SAOPĆENJE ZA MEDIJE O PREUZIMANJU LOKACIJE ČERKEZOVAC

Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško je objavio da je 31. 03. 2020. godine preuzeo od Ministarstva zaštite okoliša i energetike na uporabu lokaciju bivšeg vojnog skladišta „Čerkezovac“ u općini Dvor.

Za tu informaciju sam saznao iz medija, a ne od Fonda kao provedbenog tijela ili MUP-a kao regulatornog tijela. U usvojenoj Strategiji o zbrinjavanju radioaktivnog otpada i usvojenom Nacionalnom programu ističe se da je transparentnost i komunikacija s javnošću ključna u postupku zbrinjavanja radioaktivnog otpada. 

 Ovim činom pokazalo se, kako se komunicira s javnošću i koliki je nebitan stav lokalne zajednice. Preuzimanje lokacije Čerkezovac u ruke Fonda obavljeno je nažalost, čak u sadašnjim izvanrednim okolnostima u kojima se Hrvatska nalazi.

Stav građana općine Dvor iskazan na Zborovima građana i Općinskog vijeća 22.04. 2015. godine je da se protivimo zbrinjavanju radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac. Taj stav smo potvrdili i na Općinskom vijeću 26. 10. 2019. godine.

Naš stav je od početka jasan i nedvosmislen, a taj je da se radioaktivni otpad ne zbrinjava na području Općine Dvor. Taj stav zastupam u ime građana Općine Dvor i u svoje osobno ime.

  • 04. 2020. godine

 

Načelnik:
 Niklola Arbutina

        

 



Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support