Općina Dvor

Voda za ljudsku potrošnju i SARS-CoV-2

Obavijest građanima 
Obzirom na pandemiju virusa SARS-CoV-2 (korona virus), objavljujemo  obavijest Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u vezi vode za ljudsku potrošnju.

 VODA ZA LJUDSKU POTROŠNJU I SARS-CoV-2VODA ZA LJUDSKU POTROŠNJU I SARS-CoV-2SARS-CoV-2 je ovijeni virus, s osjetljivom vanjskom membranom. Virusi s ovojnicom manje sustabilni u okolišu i osjetljiviji su na oksidanse, poput sredstava na bazi klora koji se najčešće koristekao dezinfekcijska sredstva u obradi svih tipova voda. U Republici Hrvatskoj (RH) dezinfekcijavode za ljudsku potrošnju je obvezna mjera i provodi se u svim javnim vodoopskrbnim sustavimaupravo sredstvima na bazi klora.

Najnoviji dokument WHO-a koji se odnosi na upravljanje vodom i sanitacijom u vezi sa SARSCoV-2(water-sanitation-hygiene-and-wastemanagement-for-covid-19), naglašava da nisu potrebne dodatne mjere prevencije i kontrole uusporedbi s onim što je već navedeno u Smjernicama SZO o kvaliteti vode za piće, na kojima sezasnivaju propisi i načini upravljanja vodom za piće u Europi pa tako i u RH.

Isporuka zdravstveno ispravne vode za piće u javnim vodoopskrbnim sustavima u RH i u trenutnojkriznoj situaciji neometano se odvija sukladno važećim zakonskim propisima. Voda iz slavine jezdravstveno ispravna i sigurna od rizika prijenosa SARS-CoV-2 te nema zdravstvenih razloga kojibi potrošače trebali navesti da pribjegavaju flaširanoj vodi ili drugim napitcima.

Dio stanovništva RH opskrbljuje iz tzv. lokalnih vodovoda. Lokalni vodovodi s javnozdravstvenogaspekta predstavljaju najveći rizik jer se voda potrošačima isporučuje bez ikakveobrade, a često i bez dezinfekcije. Stoga je važno istaknuti da je voda iz lokalnih vodoopskrbnihsustava često zdravstveno neispravna i nije siguran način vodoopskrbe nikada pa niti sada utrenutnoj kriznoj situaciji.

 



Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support