Općina Dvor

Njegovateljice

Počeo sa radom mobilni tim za njegu i pomoć starim i nemoćnim osobama u projektu „Kod kuće je najbolje“

Osam njegovateljica koje su završile program stručnog osposobljavanja od 1. siječnja 2015. zaposlene su u projektu „Kod kuće je najbolje: socijalne usluge u zajednici za stare i nemoćne osobe“. Ovo su žene koje su bile dugotrajno nezaposlene i korisnice usluga u sustavu socijalne skrbi iz Dvora i Hrvatske Dubice. Od rujna 2014. one su pohađale 220 sati teorijske nastave i vježbi u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici i 280 sati prakse u domovima za stare i nemoćne osobe u Sisku i Petrinji te s uspjehom položile ispit i stekle zvanje njegovateljice.

U narednih 10 mjeseci njegovateljice će raditi na poslovima medicinske njege i pomoći u kući starim i nemoćnim osobama s područja Dvora, Hrvatske Kostajnice, Majura i Hrvatske Dubice u suradnji s stručnim članovima mobilnog tima: dvije terenske koordinatorice, liječnicom, medicinskom sestrom, socijalnom radnicom i psihologom. Ukupno 72 korisnika/ce dobivat će usluge kroz ovaj projekt. Korisnici su stare i nemoćne osobe kojima je potrebna njega i skrb koju ne mogu ostvariti kod drugih pružatelja zdravstvenih i socijalnih usluga ili su u takvom stanju da im usluge koje ostvaruju nisu dovoljne. Riječ je o stari i nemoćnim osobama koje žive same, udaljene i imaju zdravstvene teškoće koje otežavaju ili onemogućavaju njihivo dostojanstveno samostalno življenje: nepokretni ili slabo pokretni, teško oboljeli, osobe sa psiho-socijalnim teškoćama. Njegovateljice će svojim korisnicima usluge pružati najmanje jednom tjedno a ostali članovi mobilnog tima prema potrebama korisnika, a najmanje jednom mjesečno.

U projektu „Kod kuće je najbolje“ koji financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske zaposleno je 12 osoba, od čega je 8 žena u nepovoljnom položaju a dvije su mlade osobe do 29 godina s područja Sisačko-moslavačke županije, u kojoj je nezaposlenost posebno ovih kategorija među najvišima u zemlji. Nositelj projekta je Rehabilitacijski centar za stres i traumu iz Zagreba a partneri su Srpsko narodno vijeće, Općina Dvor i Centar za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica.

Svim članicama mobilnog tima želimo uspješan rad u ovom projektu ali i da karijeru u području zdravstvene njege nastave i nakon završetka projekta.

 

 [widgetkit id=19]

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support