Općina Dvor

KOD KUĆE JE NAJBOLJE: socijalne usluge u zajednici za stare i nemoćne osobe

 

KOD KUĆE JE NAJBOLJE: socijalne usluge u zajednici za stare i nemoćne osobe

  • Razdoblje provedbe: 9.5.2014. – 8.11.2015.
  • Ukupna vrijednost projekta: 198.192,63 €
  • EU udio u financiranju projekta: 174.389,70 €
  • Nositelj projekta: Rehabilitacijski centar za stres i traumu
  • Partneri: Srpsko narodno vijeće, Općina Dvori i Centar za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica

 

 

Glavni cilj projekta „Kod kuće je najbolje“ je podrška socijalnom uključivanju i prevenciji institucionalizacije starih i nemoćnih osoba koje žive u izoliranim ruralnim krajevima Pounja, na području Grada Hrvatska Kostajnica te općina Dvor, Hrvatska Dubica, Majur i Donji Kukuruzari.

 

Specifični ciljevi projekta su:

– unapređene socijalne usluge u lokalnim zajednicama u području provedbe projekta u cilju poboljšanja kvalitete života starih i nemoćnih osoba, posebno priadnika nacionalnih manjina;

– razvijena održiva mreža podrške u lokalnoj zajednici za podršku samostalnom življenju i prevenciji institucionalizacije starih i nemoćnih osoba koje žive u udaljenim, ruralnim krajevima u području provedbe projekta.

 

Ciljne skupine

Ovim projektom bit će obuhvaćene dvije ciljne skupine: 10 žena u nepovoljnom položaju (korisnica usluga u sustavu socijalne skrbi, samohranih majki te žrtava obiteljskog nasilja) i 72 stare i nemoćne osobe koje žive same ili u staračkim kućanstvima u području provedbe projeka.

 

Aktivnosti projekta:

Aktivnosti projekta podijeljene su u dvije komponente.

Prva komponenta usmjerena je na formiranje i izgradnju kapaciteta mobilnog tima pružatelja usluga njege i pomoći u kući starim i nemoćnim osobama. Deset žena u nepovoljnom položaju završit će osposobljavanje za zanimanje njegovateljice starih i nemoćnih osoba. Nakon završetka treninga, osam obučenih njegovateljica zaposliti će se na poslovima pružanja njege i pomoći u kući u okviru ovog projekta, kao članice multidisciplinarnog mobilnog tima. Pored njegovateljica u ovom timu sudjelovat će i pružati usluge korisnicima liječnik, medicinska sestra/tehničar, socijalni radnik i psiholog. Tijekom deset mjeseci njegovateljice će pružati njegu i pomoć u kući starim i nemoćnim osobama, korisnicima projekta, najmanje jednom tjedno dok će ostali stručnjaci iz mobilnog tima korisnike posjećivati prema utvrđenim potrebama.

 

Druga komponenta projekta usmjerena je na unapređenje suradnje i poticanje umrežavanja lokalnih dionika iz sustava zdravstvene i socijalne skrbi, predstavnika lokalnih i regionalne samouprave te ogranizacija civilnog društva. Dionici će u suradnji napraviti sveobuhvanu analizu potreba starih i nemoćnih osoba ali i drugih članova zajednice kojima su potrbene socijalne usluge u zajednici i napraviti lokalne planove socijalnih usluga. Na ovaj način omogućit će se razvoj primjerenih i održivih socijalnih usluga u zajednicama u području provedbe projekta ali i rad lokalnih pružatelja socijalnih usluga bilo u civilnom ili privatnom sektoru. U okviru ove komponente organizirat ćemo edukaciju za obučene njegovateljice i druge zainteresirane pružatelje usluga o osnivanju i vođenju udruge, zadruge ili obrta za pružanje socijalnih usluga, kriterijima i uvjetima koje je potrebno ispuniti za pružanje socijalnih usluga visoke kvalitete. Očekujemo da će se zahvaljujući ovim znanjima i vještinama korisnice projekta udružiti i nastaviti pružati usluge starim, nemoćnim ali i drugim osobama u potrebi i nakon završetka projekta „Kod kuće je najbolje“.

Kontakt osoba za više informacija: Valentina Zeljak Božović, voditeljica projekta valentina@rctzg.hr

 

ULAGANJE U BUDUĆNOST

Projekt sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

dvor-logotipi-set-18-9-14-2

 

www. strukturnifondovi.hr

www.ljudskipotencijali.hr

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Rehabilitacijskog centra za stres i traumu

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support