Općina Dvor

Priopćenje DIP-a

Priopćenje DIP-a

REPUBLIKA HRVATSKA
DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO
REPUBLIKE HRVATSKE

 

Pozivaju se pripadnici nacionalnih manjina na izbore za vijeća nacionalnih manjina i
predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Izbori će se održati u nedjelju, 10. srpnja 2011.
Pripadnici nacionalnih manjina putem vijeća nacionalnih manjina i predstavnika nacionalne manjine u lokalnim jedinicama imaju pravo predlagati mjere za unaprjeđenje oložaja nacionalnih manjina, isticati kandidate za dužnosti u tijelima lokalne jedinice, biti baviješteni o svakom pitanju o kome će raspravljati radna tijela predstavničkog tijela edinice, a tiče se položaja nacionalne manjine, davati mišljenja na programe radijskih i elevizijskih postaja na lokalnoj i regionalnoj razini namijenjene nacionalnim manjinama te rinuti o pravima i slobodama pripadnika nacionalnih manjina u lokalnim i regionalnim redinama.
U vijeća nacionalnih manjina općine bira se 10 članova, u vijeća nacionalnih manjina rada bira se 15, a u vijeće nacionalnih manjina županije bira se 25 članova pripadnika acionalne manjine.
Članovi vijeća nacionalnih manjina i predstavnici nacionalnih manjina biraju se
neposredno tajnim glasovanjem za razdoblje od četiri godine.
Biračko pravo (aktivno i pasivno) u izborima za članove vijeća nacionalnih manjina
odnosno predstavnika određene nacionalne manjine imaju pripadnici te nacionalne manjine, oji su navršili 18 godina, s prebivalištem u jedinicama lokalne i područne (regionalne) amouprave za koje su pojedini izbori raspisani, dakako, uz uvjet da su upisani u izvatku iz opisa birača ili da glasuju na temelju zakonom propisane potvrde.
Dakle, na ovim izborima pripadnicima nacionalnih manjina omogućava se izbor osoba a koje smatraju da će ih najbolje zastupati.
Za članove vijeća nacionalnih manjina bit će izabrani kandidati koji će dobiti najveći roj glasova birača koji su glasovali, ovisno o broju članova vijeća nacionalne manjine koji se ira u pojedinoj jedinici, a za predstavnika nacionalne manjine bit će izabran onaj kandidat oji će dobiti najveći broj glasova birača koji su glasovali.
Glasovanje traje neprekidno od 7 do 19 sati, kada se biračka mjesta zatvaraju.
Radi utvrđenja identiteta na biračko mjesto obavezno ponesite osobnu iskaznicu ili
putovnicu te korektnim ponašanjem pomozite vašim sugrađanima, članovima biračkih odbora a uredno i točno obave svoju važnu dužnost.

2
Poštujte tuđe pravo na tajnost glasovanja i zahtijevajte da se isto pravo osigura vama.
Dakle, izlazak na izbore i davanje glasa za onog kandidata za kojeg smatrate da će
časno i odgovorno obnašati ovu dužnost je i pravo i građanska dužnost.
Zato pozivamo sve birače na izlazak na izbore.
Za sve daljnje informacije obratite se nadležnim izbornim povjerenstvima u Vašoj jedinici na adresama i brojevima telefona objavljenim na Internet stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support