Općina Dvor

„POKRENIMO NITI, NAUČIMO TKATI“

Izložba „Pokrenimo niti, naučimo tkati“  postavljena je 8.3.2010. godine u izložbeni prostor Knjižnice i čitaonice Dvor.

Ovo je jedinstvena i po svemu neobična, ali vrlo interesantna i vrijedna pažnje izložba jer nudi eksponate tkane na tkalačkom stanu (torbice, prostirke, šarenice) nečemu što je danas, mogli bi se reći, muzejski eksponat.

            Da se tkanje na tkalačkom stanu – tari, zanat poznat našim bakama, istrgne zaboravu, grčevito se bori naša mještanka MIRA ĆALIĆ koja je prošle 2009. godine realizirala projekt „REVITALIZACIJA TKANJA“- Radionica tkanja na tkalačkom stanu/tari financiran sredstvima Ministarstva kulture u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Sisku. Ova tradicija tkanja na tari je tradicija našeg kraja koja je nestala 90-tih godina prošlog stoljeća. Pokretanjem radionice željelo se postići :

         obnavljanje starih zanata i sprečavanje njihovih zatiranja

         educiranje mladih ljudi o ručnom tkanju

         obnavljanje malih radionica u kućnoj radionici gdje bi tkalje imale mogućnosti zarade proizvodnjom tkanih proizvoda

         obogaćivanje turističke ponude

 

            Iz razgovora s voditeljicom  i koordinatoricom projekta saznali smo da su nabrojani ciljevi postignuti i iz radionice tkanja je izišlo osam obučenih tkalja na njenu sreću i zadovoljstvo ali i bake Ljubice Ðustebek,  „učiteljice“ koja je svoja znanja i vještine rado prenijela polaznicama radionice.

            Upravo ova izložba, koja se može pogledati u Knjižnici Dvor za vrijeme radnog vremena ustanove, je sinteza i spoj i fotografija koje pokazuju faze obuke i gotovih proizvoda obučenih tkalja (MIRE ĆALIĆ I MIRJANE MIKIČIĆ).

izloba_m._calic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pokrenomo_niti_1

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support