Općina Dvor

DVD Divuša

     Prije pedeset godina na dan 20.travnja 1957 godine osnovano je Dobrovoljno vatrogasno društvo Divuša kao peto vatrogasno društvo na području Općine Dvor. Društvo je brojalo tridesetak članova i bili su to uglavnom Divušani, a svako je kućanstvo prihvatilo obvezu podupirati ga.

 

    U prvom rukovodstvu bili su, predsjednik društva Milan Jugović, tajnik Milan Knežić, blagajnik Milan Brajenović a zapovjednik Antun (  Mico ) Ivanković, jedini od njih još je među živima. Prve svečane odore vatrogasci su obukli 1958 godine. 1959 godine od DVD-a Dvor stiže Vatrogasna štrcaljka ona na zaprežnu vuču. 1960 godine kupljena je motorna štrcaljka, te najnužnija oprema. Imalo je ovo društvo svoje padove i uspone. Tako koncem šezdesetih godina postoji tek samo na papiru.

    Onda dolazi početak sedamdesetih kada se društvo ponovno budi. U to doba počinju se za ovo društvo događati vrlo važni događaji. Prvo, društvo se širi pa članovima postaju i mnogi mještani iz drugih pounjskih naselja. Počinje obnova doma i to dobrovoljnim radom. Vlastitim novcem prikupljenim od organiziranja zabava kupljene su prve nove odore za rukovodstvo. 1973.god polažu se ispiti za  vatrogasce, a godinu kasnije ispite za Vatrogasne dočasnike položilo je 11 članova. Vrijeme je to kada naše društvo postaje sve snažnije i 1979.godine dobivamo novu motornu štrcaljku Rozenbauer od  vatrogasne  zajednice  SISAK, a  na  prijedlog gospodina Franje Rupčić  i dosta nove opreme. Osim u tehnici društvo jača i u članstvu, a uvelike se povećava broj Vatrogasne mladeži.1984 dobivamo Kombi marke TAM kojega spremamo u novu garažu izgrađenu dobrovoljnim radom. Kombi je opremljen za prijevoz agregata i 6 vatrogasaca plus vozač. Kao takvo društvo u izlascima na požarišta nismo ništa zaostajali za matičnim DVD-e Dvor. Svaku godi bivali smo sve snažniji kako u ljudstvu tako i u opremljenosti. 1991.god na Blagdan Svete Ane 26 srpnja, pounjski puk biva protjeran, pa tako i vatrogasci kojih većina na sunjskoj bojišnici vatrogasne mlaznice mijenja puškom. Skupa s vatrogascima mobiliziran je i njihov kombi koji poslije Domovinskog rata više ne služi svrsi.

    Po povratku iz progonstva zatekli smo opustošeni i devastirani dom a od opreme nije ostalo ništa. Tek 1998.godine 18. siječnja društvo ponovno pokreće svoj rad uključujući se u Vatrogasnu zajednicu područje Hrvatska Kostajnica. Danas zahvaljujući USAID-u koji je 2001. godine u obnovu našega doma uložio blizu milijun i pol kuna, imamo osim lijepo uređenih prostorija s centralnim grijanjem i toplu garažu. Svaku godinu bogatiji smo opremom a i ljudstvom. Osim vatrogastvom naši se članovi, oni  mlađi bave i športom, posebice nogometom i osnovali svoj malonogometni klub DVD Divuša.

    Izvršili smo i preustroj društva i formirali Interventna odjeljenja. Tako imamo slijedeće članstvo: 20 operativnih,19 aktivnih,13 pričuvnih,4 počasna,1 veteran,16 djece i mladeži, što je ukupno 73 člana. Danas raspolažemo s dva navalna vozila. Tu je TAM 5 500, cisterna kapaciteta 2 000 litara s pripadajućom opremom, prevozi 6 vatrogasaca plus vozač, kupljeno uz pomoć općine  Dvor i  VZŽ  Sisačko – Moslavačke,  a  koje  je  i  prvo  navalno vozilo koje  smo  dobili  od  osnutka  društva. Imamo i još jedno lakše navalno vozilo Ford koje je donacija  DVD-a BOBOVAC, prilagođeno za gašenje požara izazvanim prometnim nezgodama, također prevozi 6 vatrogasaca plus vozač. Tu je jedan kombi WW sa  kompletno  opremom donacija gospodina Nike Brandića i gospodina Lajta, te Lada Niva za prijevoz vatrogasaca i opreme donacija Šumarije Dvor, sve navedeno ne bismo  imali  da  nije bilo dvojice ljudi koji su postavili nove temelje ovog društva i doveli nas ovdje gdje smo danas: gospodina Mate Stanković našeg  dugogodišnjeg tajnika i gospodina Antuna Knežića prvog poslijeratnog predsjednika našeg društva.

    Uglavnom za sada smo opremljeni za gašenje požara na objektima, vanjskih požara i požara prouzročenih prometnim nezgodama. Sve ovo pobrojano nismo dobili kao novo, što nam dodatno povećava troškove održavanja. Ipak na kraju ako se prisjetimo kako smo stajali 1998. godine ne bih trebali biti nezadovoljni. Obzirom na područje koje pokrivamo, a tu je državna cesta D 46 kojom se prevoze i opasni tereti, primjerice plin i za to bi se svakako trebali bolje opremiti. Nećemo ostati na ovome te i dalje ćemo raditi na osposobljavanju naših članova kao i na opremanju kako bismo bili kadri ispuniti sve zahtjeve koji nameće današnji način življenja.

Adresa : DIVUŠA  32,  44435  DIVUŠA

Telefon  i  Fax :  044-876-254 

Službeni  mobiteli :

Ivica  Drndelić – Zapovjednik     : 099-213-0447

Mile  Mikičić   – Dozapovjednik : 099-213-0448

E-mail : ivica.drndelic@sk.htnet.hr

 

 

 

  

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support