Počeo sa radom mobilni tim za njegu i pomoć starim i nemoćnim osobama u projektu „Kod kuće je najbolje“

dvor njegovateljice00003

Osam njegovateljica koje su završile program stručnog osposobljavanja od 1. siječnja 2015. zaposlene su u projektu „Kod kuće je najbolje: socijalne usluge u zajednici za stare i nemoćne osobe“. Ovo su žene koje su bile dugotrajno nezaposlene i korisnice usluga u sustavu socijalne skrbi iz Dvora i Hrvatske Dubice. Od rujna 2014. one su pohađale 220 sati teorijske nastave i vježbi u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici i 280 sati prakse u domovima za stare i nemoćne osobe u Sisku i Petrinji te s uspjehom položile ispit i stekle zvanje njegovateljice.

U narednih 10 mjeseci njegovateljice će raditi na poslovima medicinske njege i pomoći u kući starim i nemoćnim osobama s područja Dvora, Hrvatske Kostajnice, Majura i Hrvatske Dubice u suradnji s stručnim članovima mobilnog tima: dvije terenske koordinatorice, liječnicom, medicinskom sestrom, socijalnom radnicom i psihologom. Ukupno 72 korisnika/ce dobivat će usluge kroz ovaj projekt. Korisnici su stare i nemoćne osobe kojima je potrebna njega i skrb koju ne mogu ostvariti kod drugih pružatelja zdravstvenih i socijalnih usluga ili su u takvom stanju da im usluge koje ostvaruju nisu dovoljne. Riječ je o stari i nemoćnim osobama koje žive same, udaljene i imaju zdravstvene teškoće koje otežavaju ili onemogućavaju njihivo dostojanstveno samostalno življenje: nepokretni ili slabo pokretni, teško oboljeli, osobe sa psiho-socijalnim teškoćama. Njegovateljice će svojim korisnicima usluge pružati najmanje jednom tjedno a ostali članovi mobilnog tima prema potrebama korisnika, a najmanje jednom mjesečno.

U projektu „Kod kuće je najbolje“ koji financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske zaposleno je 12 osoba, od čega je 8 žena u nepovoljnom položaju a dvije su mlade osobe do 29 godina s područja Sisačko-moslavačke županije, u kojoj je nezaposlenost posebno ovih kategorija među najvišima u zemlji. Nositelj projekta je Rehabilitacijski centar za stres i traumu iz Zagreba a partneri su Srpsko narodno vijeće, Općina Dvor i Centar za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica.

Svim članicama mobilnog tima želimo uspješan rad u ovom projektu ali i da karijeru u području zdravstvene njege nastave i nakon završetka projekta.