Izložba „Pokrenimo niti, naučimo tkati“  postavljena je 8.3.2010. godine u izložbeni prostor Knjižnice i čitaonice Dvor.

pokrenimo_niti_2

Ovo je jedinstvena i po svemu neobična, ali vrlo interesantna i vrijedna pažnje izložba jer nudi eksponate tkane na tkalačkom stanu (torbice, prostirke, šarenice) nečemu što je danas, mogli bi se reći, muzejski eksponat.

            Da se tkanje na tkalačkom stanu – tari, zanat poznat našim bakama, istrgne zaboravu, grčevito se bori naša mještanka MIRA ĆALIĆ koja je prošle 2009. godine realizirala projekt „REVITALIZACIJA TKANJA“- Radionica tkanja na tkalačkom stanu/tari financiran sredstvima Ministarstva kulture u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Sisku. Ova tradicija tkanja na tari je tradicija našeg kraja koja je nestala 90-tih godina prošlog stoljeća. Pokretanjem radionice željelo se postići :

-         obnavljanje starih zanata i sprečavanje njihovih zatiranja

-         educiranje mladih ljudi o ručnom tkanju

-         obnavljanje malih radionica u kućnoj radionici gdje bi tkalje imale mogućnosti zarade proizvodnjom tkanih proizvoda

-         obogaćivanje turističke ponude

 

            Iz razgovora s voditeljicom  i koordinatoricom projekta saznali smo da su nabrojani ciljevi postignuti i iz radionice tkanja je izišlo osam obučenih tkalja na njenu sreću i zadovoljstvo ali i bake Ljubice Ðustebek,  „učiteljice“ koja je svoja znanja i vještine rado prenijela polaznicama radionice.

            Upravo ova izložba, koja se može pogledati u Knjižnici Dvor za vrijeme radnog vremena ustanove, je sinteza i spoj i fotografija koje pokazuju faze obuke i gotovih proizvoda obučenih tkalja (MIRE ĆALIĆ I MIRJANE MIKIČIĆ).

izloba_m._calic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pokrenomo_niti_1